خونریزی واریس ها
واریس های مری وریدهای زیرمخاطی در مسیر کولترال های گاستریک و کرونری به آزیگوس هستند که در زمان افزایش فشار پورت متسع و شکننده میشوند. واریس های معده ای هم ممکن است وجود داشته باشند و از جهاتی درمان سخت تری دارند. اگرچه مشخص شده که وقتی گرادیان فشار سیستمیک پورتال بیشتر از mmHg12 است، خونریزی از واریس رخ میدهد و خطر پارگی واریس ها با فشار داخل لومن ارتباط مستقیم دارد ولیکن علت دقیق پارگی در مدت مشخص شناخته نشده است. خونریزی واریس ها یک عارضه تهدید کننده حیات فشارخون پورتال است. درمان با قطع خونریزی حاد و پیشگیری از خونریزی مجدد است.
متوقف کردن خونریزی حاد
روش احیاء ABCs مانند هر بیماری بدحال یا آسیب دیده دیگر در اینجا بکار برده میشود. راه هوایی حفظ شده و اکسیژن تجویز میشود و درصد اشباع اکسیژن هموگلوبین بطور دقیق مانیتور میگردد. هدف اولیه درمان احیا مایعات بدن بوسیله خطوط داخل وریدی باسوراخ بزرگ جهت حفظ پرفیوژن بافتی است. خون از دست رفته بوسیله خون و فرآورده های خونی جایگزین میشود تا حجم در گردش به مقدار کافی حفظ شده و از جایگزینی بیش ازحد با محلولهای کریستالوئیدی که ممکن است سبب تشکیل آسیت و خونریزی مجدد شود جلوگیری بعمل آید چون فشار واریس ها مستقیماً با فشار ورید مرکزی تغییر میکند. برونده ادراری بهترین نشانه احیاء گردش خون و پرفیوژن است. به همین دلیل در ابتدای احیا یک کاتتر ادراری قرار داده میشود و هموگلوبین و فاکتورهای انعقادی بطور مکرر مانیتور شده تا کفایت درمان اجزاء مشخص گردد. پروفیلاکسی آنتیبیوتیکی کوتاه مدت نیز بعلت اینکه خطر عفونت در این بیماران بدحال زیاد است انجام میگیرد.
اگرچه تشخیص سیروز و فشارخون پورت را غالباً میتوان از تاریخچه و معاینه فیزیکی بدست آورد (نشانه های افزایش فشارخون پورت از قبیل آتروفی عضلات تمپورال، بزررگی پاروتید، عروق عنکبوتی[1]، ژنیکوماستی، آتروفی بیضه ها، آسیت و بزرگی طحال)، مطالعات متعدد نشان میدهد که بیش از نیمی از خونریزی های حاد GI فوقانی در بیماران سیروتیک علت غیرواریسی از قبیل زخم پپتیک و پارگی مخاطی مالوری وایس در محل اتصال مری به معده دارد. به همین دلیل اندوسکوپی GI فوقانی جهت مشخص کردن منشاء خونریزی اقدام اساسی است و در صورت امکان هر چه سریعتر در شروع خونریزی باید انجام شود. در حین اندوسکوپی تشخیص با مشاهده خونریزی واریس ها یا بوسیله وجود واریس ها و عدم وجود منشاء دیگر خونریزی صورت میگیرد.
درمان دارویی
درمان با مواد وازواکتیو قبل از اینکه منشاء واریسی خونریزی تأئید شود شروع میگردد و از مواد مختلفی استفاده میشود.سوماتواستاتین وریدی از طریق انقباض عروق احشایی (Splenchnic) و کاهش جریان خون پوست عمل میکند. وازوپرسین یا ترلیپرسین[2] نیز از طریق انقباض عروق احشایی عمل میکند اما در مطالعات آینده نگر تصادفی[3] آنها به اندازه سوماتواستاتین در کنترل خونریزی واریسی مؤثر نبوده اند. علاوه برآن اثر انقباضی وازوپرسین فقط به عروق احشایی محدود نمیشود و ممکن است سبب عوارض ایسکمیک خطیر قلبی از قبیل سکته قلبی و ایسکمی اندامها در بیماران دچار بیماری اترواسکلروتیک شود
نکته : تزریق همزمان نیتروگلیسیرین با وازوپرسین این عوارض را اصلاح میکند و ممکن است به توقف خونریزی واریسی کمک کند این دو دارو معمولاً با یکدیگر استفاده میشوند.
درمان اندوسکوپیک
درمان اندوسکوپیک باید در طی 12 ساعت اول بروز خونریزی واریسی شروع شود و تقریباً در 80% موارد مؤثر است .اسکلروتراپی و band ligatioin دو عمل اصلی است که بکار برده میشود.
تامپون کردن داخل مجرایی
زمانی که هر دو روش درمانی دارویی و اندوسکوپیک در کنترل خونریزی واریسی شکست میخورد تامپوناد مجاری واریس ها انجام میشود. لوله sengstaken- Blakemore یکی از وسایل اختصاصی است که برای تامپوناد مجاری استفاده میشود.به علت خطر نکروز بافتی تامپوناد فقط برای مدت نسبتاً کوتاهی 24 تا 36 ساعت استفاده میشود.
شانت پورتوسیستمیک ترانس ژوگولار داخل کبدی
شانت پورتوسیستمیک ترانس ژوگولر داخل کبدی (TIPS) یک عمل مداخله ای رادیولوژیک جهت درمان عوارض مختلف فشارخون پورتال است. بطور موفقیت آمیز در 95% بیماران انجام میشود و بجز بیمارانی که اختلالات انعقادی شدید دارند در کنترل خونریزی حاد واریسی بسیار مؤثر است.
جلوگیری از خونریزی مجدد واریسی
انتخاب ها جهت جلوگیری از خونریزی مجدد واریسی عبارتند از روش های مدیکال، اندوسکوپیک، رادیولوژیک و جراحی. درمان مدیکال برروی استفاده از بتابلوکرها جهت کاهش جریان خون ورید پورت تمرکز دارد.
از TIPS به طور فزاینده ای بعنوان درمان قطعی چه به صورت اولیه و یا بعد از شکست درمان اندوسکوپیک استفاده میگردد. انسیدانس خونریزی مجدد در درمان اندوسکوپیک بالاتر از TIPS است در حالی که انسیدانس انسفالوپاتی با TIPS بیشتر از در درمان با اندوسکوپ است. مشکل دیگر TIPS افزایش میزان ترومبوز به علت هیپرپلازی اینتیما در مسیر داخل کبدی شانت فلزی است. تنگی یا انسداد در بیش از نیمی از بیماران بعد از یکسال اتفاق میافتد که با انسیدانس 18 تا 30 درصدی خونریزی مجدد از واریس ها همراه است.
شانت های جراحی اگرجه تهاجمی تر و با خطر اولیه بیشتر همراه است ولی توانایی طولانی مدت عالی داشته و خطر عود آن کم است. در حال حاضر شانت های جراحی نسبت به قبل کمتر استفاده میشوند که بعلت موربیدیتی بالا و راحتی دسترسی به روش های رادیولوژیک است.
اگرچه پیوند کبد جهت اختلال عملکرد کبد و نه بخاطر خونریزی واریسی صورت میگیرد، تمام بیماران براساس طبقه بندی child's C باید از نظر پیوند کبد مورد ارزیابی قرار بگیرند.
[1] - Spider angioma
[2] - Terlipressin
[3] - Prospective randomized trials