آسیت
آسیت تجمع مایع سروز در حفره پریتوئن است. در فشارخون پورت آسیت ناشی از افزایش فشار هیدروستاتیک و کاهش فشار کولوئید انکوتیک است که بعلت کاهش سنتز پروتئین ایجاد میشود. آسیت با حجم 1500 میلیلیتر و بیشتر با معاینه فیزیکی تشخیص داده شود که بصورت ماتیته در دق شکم و وجود موج مایع است. سونوگرافی یا CT میتواند مقادیر کمتر مایع تا 100 میلیلیتر را تشخیص بدهد.
نکته : مطالعه مایع آسیت شامل سیتولوژی، شمارش سلولها و افتراق آنها، آمیلاز، سطح پروتئین و تریگلیسرید، PH و کشت آن میباشد.
در بیماران دچار افزایش فشارخون پورتال ناشی از سیروز بدون عارضه، فرمول شمارش سلولی آسیت و تفکیک آنها معمولاً برتری مونوسیت ها را نشان میدهد و تعداد کلی نوتروفیل ها زیر 250 سلول در میلی لیتر است. در سیتولوژی سلول های غیر نئوپلاسمی دیده میشود و سطح آمیلاز و تریگلیسرید کمتر یا مساوی سطح سرمی است و کشت از نظر باکتری و قارچ منفی است. PH در آسیت غیرعفونی معمولاً 3/7 یا بالاتر است و مقدار پروتئین معمولاً کمتر از 5/2 گرم است. گرادیان آلبومین سرم به آسیت در فشارخون پورتال مساوی یا بیشتر از 1/1 گرم در دسیلیتر و در علل دیگر کمتر از 1/1 گرم در دسیلیتر است. موربیدیتی ناشی از آسیت فشارخون پورتال ممکن است اساسی باشد. هرنی های ناف، کشاله ران و سایر هرنی های جدار شکم بعلت فشار آسیت میتوانند بشدت بزرگ شوند. پوست روی هرنی ها ممکن است است نازک و زخمی شده و سبب پارگی پوست گردد که با مورتالیتی بالایی همراه است.
SBP تقریباً در 1% بیماران سیروتیک آسیتی رخ میدهد. تعداد گلبول های سفید مایع آسیت معمولاً بیش از 250 سلول در میلی لیتر با برتری نوتروفیل ها است. اکثر عفونت ها تک میکروبی و از ارگانیسم های رودهای هستند. مکانیزم آلودگی مورد بحث بوده و شامل انتقال باکتری ها از روده، کاشته شدن در آسیت از منشأ دیگر، اختلال در کلیرانس رتیکولواندوتلیال و باکتریمی پورتال میباشد. به میزان مرگومیر در یکسال 50% است. SBP با درمان آنتیبیوتیکی وسیع معالجه میشود و پریتونیت ثانویه که بر اثر پارگی احشا شکمی یا سایر علل ایجاد میشود باید رد شود. نارسایی حاد کلیوی در بیماران آسیتی بندرت بصورت خودبخودی اتفاق میافتد. اما استفاده از بیش ازحد از دیورتیک ها ممکن است سبب تسریع آن شود. شکل بالینی مشخصتر آن سندرم کبدی کلیوی (HRS) است. کاهش حجم پلاسما در بیماران آسیتی منجر به کاهش جریان خون کلیوی و افزایش آلدوسترون در گردش شده و موجب انتشار مجدد جریان خون کلیوی میگردد. اگرچه HRS بطور کلاسیک با اولیگوری و کاهش غلظت سدیم ادرار و مقادیر رو به تزاید کراتینین خون مشخص میشود ولی بعنوان یک استثناء باقی میماند.پیوند کبد بهترین درمان است. استفاده از وازدیلاتاتورها، اوکتروتاید و آگونیست های آلفا آدرنرژیک (میدودرین) با موفقیت کمی همراه بوده است. درمان طبی در 90% بیماران آسیت را کنترل میکند. دریافت مایعات بطور متوسط محدود میشود و مصرف سدیم به کمتر از 40میلی اکیوالان در روز محدود میگردد. دیورز با اسپیرنولاکتون که یک آنتاگونیست آلدوسترون است شروع میشود تا دفع سدیم بیشتر شود. دوز آن را بتدریج زیاد کرده تا دفع کلیوی سدیم از پتاسیم بیشتر شود. اگر به دیورز بیشتری نیاز باشد، دیورتیک های تیازیدی یا Loop اضافه میگردد.
نکته : زمانی که حجم آسیت تنفس و حرکت را شدیداً محدود کند و کم کردن سریع فشار مورد نیاز باشد، پاراسنتز درمانی انجام میشود.
مقادیر زیادی از آسیت (8 تا 10 لیتر) را میتوان با اطمینان در یک جلسه بیرون کشید. در حین پاراسنتز آلبومین داخل وریدی () جهت جایگزینی پروتئین و جلوگیری از کم شدن حجم خون تجویز میشود. بندرت زمانی که اندازه گیری های طبی و پاراسنتز شکست میخورد، درمانهای تهاجمی بیشتر لازم میشود. دو نوع شانت جراحی برای کنترل آسیت بکار میرود، شانت های وریدی صفاقی امروزه کمتر استفاده میشود. قطر لوله شانت تقریباً برابر لوله داخل وریدی است که از داخل حفره صفاقی منشاء میگیرد. و از زیرجلد به سمت ورید ژوگولار داخلی برده میشود. این وسیله زمانی که درست عمل کند حجم در گردش را حفظ کرده و خروجی کلیه را زیادتر میکند. تکنیک قراردادن آن ساده است اما عوارضی از قبیل، عفونت، انسداد لوله آن توسط ذرات پروتئینی، نارسایی احتقانی قلبی و انعقاد داخل عروقی منتشر دارد. خونریزی واریسی ممکن است در نتیجه افزایش فشار وریدی که در ارتباط با افزایش حجم در گردش است اتفاق بیفتد. در استفاده از این شانت ها نسبت به درمانهای طبی هیچگونه مزیتی که طول عمر را افزایش دهد دیده نشده است.
توجه : شانت های سیستمیک پورتال (TIPS یا ایجاد شده توسط جراحی) آسیت را بوسیله کاهش فشار پورت کنترل میکند. در حال حاضر TIPS جایگزین شانت های جراحی شده ولی همیشه در کنترل آسیت موفق نیست و همانطور که در بالا ذکر شد ممکن است سبب تسریع انسفالوپاتی شود.